Què hem proposat i aconseguit en Radicalitat Democràtica, Participació, Transparència i Gorvernança?

Durant la legislatura 2015-2019

Com a organització:

 • Hem funcionat com a organització de forma oberta i assembleària. Totes les postures al ple i els focus d’actuació els hem decidit en les nostres assemblees ciutadanes. Les actes són públiques al portal de Fem Poble.
 • No hem fet un pacte de govern tal i com vam prometre. Tot i així, vam fer una assemblea ciutadana un cop acabades les eleccions per valorar si havíem de replantejar la nostra postura en el programa electoral i entrar a governar mitjançant un pacte. L’assemblea va decidir per majoria que no havíem de pactar per governar i que havíem de continuar amb el promès durant la campanya electoral.  Hem entès la política com un procés d’acord amb el nostre programa i de negociació ple a ple entre l’oposició i el govern.
 • Els nostres regidors han ingressat de mitjana mensual 152 € cadascun, als quals s’ha de descomptar l’IRPF. És l’establert segons el cartipàs municipal segons assistències a ple (95 €) o a comissions informatives (57 €). Tenim més informació a l’apartat de transparència del web de Fem Poble.
 • Els nostres regidors han renunciat al privilegi de disposar d’una targeta d’aparcament i fer ús de la targeta SIM de la línia de telèfon que pertoca a cadascun.

Hem proposat i aconseguit:

 • Elaborar uns pressupostos participatius, on la ciutadania pugui proposar i decidir on es destina el 20% del pressupost del capítol d’inversions (100.000 euros l’any 2018) i 15.000 euros en una categoria específica.  
 • Obrir l’ajuntament a la ciutadania a través de les xarxes socials. Encara que sembli mentida, les xarxes socials de l’ajuntament estaven inactives (Twitter, Facebook, Instagram), però per nosaltres era imprescindible que funcionessin per fer difusió de les activitats que es fan al poble i informar de les ajudes i prestacions de l’administració, així que vam aconseguir que s’invertís i comencessin a funcionar des del primer any de la legislatura.
 • El subministrament gratuït de Wifi a la ciutadania als equipaments públics. Hem aconseguit que, de zero, tinguem aquest servei a la Masia Can Puig, l’Espai Jove, l’Escorxador, la Casa de la Vila, el Casal d’Avis i El Local, a Ribes, i al Casal d’Avis, a la Vinya d’en Petaca, a la Deixalleria, a l’Aulari Blanc i al Centre Cívic, a Les Roquetes. No hem comptat les biblioteques, ja que la xarxa funciona a través de la Diputació de Barcelona.
 • Fer un seguiment de les ajudes d’emergència social que s’atorgen. El primer any de legislatura va augmentar molt la partida de benestar social i vam acordar que se’ns informés trimestralment de la quantitat i el tipus d’ajuda d’emergència que es van atorgant per tal de vetllar per l’execució de les mateixes i de la seva transparència.
 • Crear una comissió de seguiment de les inversions que s’estan executant en el consistori. Per tal de conèixer en profunditat l’avanç de les obres d’inversió més importants, vam instar a la creació d’aquest consell. Tanmateix, no se’ns facilita un diagrama que senyali l’inici i finalització de les obres i, sovint, ens trobem amb sorpreses en la forma d’implementar les actuacions. És el cas, per exemple, de les obres a Les Roquetes de l’Avinguda Catalunya, on ara s’està implementant un pla que se’ns va anunciar fa dos anys i que, tot i així, durant aquests mesos s’han fet altres obres en el mateix espai que no tenen res a veure.

Hem proposat, però el Govern no ho ha executat:

 • L’acord per modificar el Reglament Orgànic Municipal no s’ha dut a la pràctica. L’objectiu és fer-lo més participatiu i permetre que la ciutadania pugui intervenir en els plens municipals. També, introduïr la figura del Defensor de la Ciutadania.
 • Crear un reglament de segona activitat per al personal de l’ajuntament. En el cas del personal de policia, de fet, és obligat aquest reglament per llei, però tot i així no en tenim cap. Aquest reglament permet que, quan algun treballador pateixi una invalidesa que li dificulti pel seu lloc de feina, se li pugui oferir un alternativa de lloc de treball sense perdre la seva plaça a l’administració.
 • Fer més fàcil i visual trobar a la pàgina web la postura de vot que cada partit polític ha tingut al ple. En l’actualitat, els enllaços a les actes es poden veure a través de la web de l’ajuntament i de la seva seu de Govern Obert, però es fa complex veure ràpidament quines postures s’han tingut en cada punt de l’ordre del dia. Malgrat l’acord, només s’ha aplicat en les actes de gener a setembre de 2016.
 • Hem insistit cada any en què es realitzi una valoració de llocs de treball al consistori de forma conjunta, perquè es pugui valorar àmpliament els greuges comparatius entre departaments, detectar les mancances i fer propostes de millora del funcionament conjunt de la plantilla de l’ajuntament.
 • Hem acordat que l’ajuntament recapti els Registres de la Propietat la llista dels béns immatriculats a l’empar i durant la vigència de l’article 206 de la Llei Hipotecària per l’Esglèsia Catòlica en les seves diferents denominacions: Diòcesi, Bisbat o similar. Segon. Encara no hem rebut informació com a consistori, però si se’ns dóna a conèixer casos, es podrien impugnar i recuperar a domini públic béns indegudament apropiats.
 • Hem proposat que els documents d’execució dels pressupostos es facilitin en un tipus d’arxiu separat per comes perquè permeti que es pugui treballar amb gràfics i visualització de dades, però només ens l’han passat en format PDF, la qual cosa dificulta el seu anàlisi.

Hem proposat i veurem ara si es compleix o no:

 • Establir un mínim d’espais públics per a la col·locació de banderoles electorals per a noves candidatures no representades a les institucions.

MOCIONS

2018

2017

Juny

2016

Desembre

Setembre

2015

Novembre

Setembre

Juliol