5 prioritats

FEMPOBLE/ mayo 12, 2023/ Uncategorized

3 grans problemes

Habitatge

A Sant Pere de Ribes és pràcticament impossible trobar pis. En la darrera dècada el preu del lloguer ha augmentat un 36,31% al municipi. El 2012 era de 592€, el 2022 va acabar amb un 807€! Perquè Segons un recent estudi del Banco de España, el 50% dels llogaters del país estan en risc d’exclusió social pels preus del lloguer. On el 40% de les llars destinen gairebé la meitat dels seus ingressos a pagar el lloguer.

Evolució de la mitjana del preu del lloguer al municipi

Residus

En la darrera dècada, els residus municipals a l’any han passat de 14 mil tones a 19 mil. La taxa d’escombraries i el cost de la gestió no paren d’incrementar, però, en canvi, tenim el mateix model obsolet i tot això amb un contracte que fa 5 anys que està caducat... Inoperància total!

Evolució del cost del servei de recollida de residus

El treball

El 70% de persones treballadores de Sant Pere de Ribes fora del municipi per guanyar-se la vida. El model depenent de grans superfícies ha donat l'esquena al petit comerç i ha buidat de serveis els pobles, com hem vist amb la Rambla del Garraf i el Mercat de la Sínia.

FpZVeS_X0AAYXQA

Evolució del cost del servei de recollida de residus

El 70% d’assalariats/des del municipi han de marxar a treballar fora del poble

5 prioritats

Quines són les 5 primeres accions que ens comprometem a tirar endavant?

1. Pla ambiciòs per garantir el dret a l’habitatge 

En la darrera dècada la mitjana del preu del lloguer ha augmentat més d’un 36% a Sant Pere de Ribes (de 592 € el 2012 a 807 el darrer 2022). En canvi, el Pla Local d’Habitatge porta caducat des del 2015 el que evidencia que no tenim una estratègia definida per afrontar aquesta problemàtica.

Plantegem treballar de manera immediata en un Pla Local d’Habitatge ambiciós de manera participativa amb la ciutadania que respongui a com assolir el 15% d’habitatge social que ens reclama el Pla Sectorial Territorial d’Habitatge per al 2037 amb un objectiu clau: que aquest 15% d’habitatge assequible es garanteixi tant a Ribes com a Les Roquetes.  Això significa establir un full de ruta per preveure l’obtenció d’un mínim de 750 habitatges assequibles a Ribes i 750 habitatges assequibles a Les Roquetes fins el 2042.

Entre les mesures que engegarem de manera urgent hi ha la renovació de la declaració com a àrea amb mercat d’habitatge tens per poder aplicar la regulació del preu del lloguer que contempla la nova Ley de Vivienda.

En aquest mateix sentit, i aplicant també la nova llei, aprovarem en les primeres ordenances fiscals el recàrrec del 150% de l’IBI a grans tenidors que tenen pisos buits. A més, el nou Pla Local d’Habitatge incorporarà la promoció d’habitatge pública, la cessió temporal de sòl per fer habitatge social de lloguer i per emergència habitacional (violència de gènere i situacions de vulnerabilitat), l’ajut a la rehabilitació, la captació d’habitatge per tanteig i retracte, la recuperació d’edificis antics en mal estat per a posterior cessió a lloguer de llarga durada a canvi de la inversió en la rehabilitació, la creació d’habitatges tutelats, finalment també subvencions i bonificacions fiscals a petits tenidors que cedeixin pisos buits a la borsa de lloguer social.

2. Crida ciutadana per desenvolupar el projecte ‘Viles Passejables”

Des de Fem Poble tenim entre cella i cella l’objectiu d’afrontar la problemàtica de la generació de treball al municipi i és que les dades mai havia sigut tan alarmants. L’any 2022 s’ha tancat amb una xifra rècord:  el 70% de les persones assalariades de Sant Pere de Ribes treballen fora del municipi.  I s’ha de dir clar, la marxa de grans superfícies de la Rambla del Garraf i del Mercat Municipal de la Sínia només són un símptoma més d’un model de municipi fracassat que plantejava Ribes i Les Roquetes com pobles dormitori. Per això, des de Fem Poble considerem que per generar oportunitats de feina al municipi s’ha de fer una gran transformació urbana que faciliti la implementació de comerços i serveis als nuclis urbans. És a dir, passar dels pobles dormitori als pobles plens de vida. 

Aquest projecte anomenat “Viles Passejables” el volem redactar i implementar després d’un gran procés participatiu que impliqui a totes les veïnes, veïns, comerços i entitats i contempla:

 

  • Redissenyar els nuclis urbans perquè siguin més acollidors amb més zones verdes i arbrat d’ombra als carrers perquè s’omplin de vida amb seguretat i benestar. Apostar per implementar una mobilitat inclusiva i amable amb diversos col·lectius vulnerables

  • Pacificació i creació d’eixos comercials. Unint i adaptant les zones comercials i d’oci fent-les més accessibles amb plataformes úniques i còmodes amb bancs i cadires per descansar. Limitant el tràfic de vehicles als del veïnatge i serveis en aquestes zones per potenciar i afavorir la compra local. S’incorporarien nous aparcaments dissuasius als entorns, aparcaments gratuïts d’estada temporal per a consumir al comerç local i aparcaments tancats per a bicicletes i patinets elèctrics als centres urbans per tal de fomentar l’ús entre nuclis. 

  • Camins escolars i vila jugable. Desenvolupant itineraris i un espai públic amable i segur pensat en la utilització i les possibilitats de jugabilitat dels infants. 

  • Connectar les urbanitzacions amb els nuclis urbans. Amb propostes de millora de la mobilitat per afavorir la interacció entre nuclis.

3. Pla de millora dels serveis públics i els equipaments

Si alguna cosa hem après de la pandèmia de la COVID és que hem de protegir allò que ens cuida. I que defensar el bé comú és defensar uns serveis públics de qualitat amb recursos i bones condicions de treball. Fem Poble – En Comú Podem diem que ara cal transformar les paraules i els aplaudiments en fets i que, per tant, no pot ser que les nostres ciutats i els nostres serveis estiguin pensats per al lucre de gran d’empreses. Doncs, la mercantilització dels nostres drets els acaba transformant en els privilegis d’uns pocs i cronifica la situació de desigualtat i discriminació que comporta que per exemple, la cura de les persones continuï recaient sobretot sobre les àvies, les treballadores migrants i les dones de classe treballadora.

Sant Pere de Ribes n’és un bon exemple, ja que té tots els seus serveis bàsics externalitzats i la manca d’una empresa pública municipal ha comportat que en el darrer mandat hagi sigut incapaç inclús d’assumir la gestió directa temporal del complex esportiu Espai Blau en el moment que l’empresa externa va incomplir amb el pagament de la seva plantilla. Per això, Fem Poble iniciarem una mesa d’estudi per a la recuperació de la gestió pública de diversos serveis que publicarà informes públics de la situació de la viabilitat de la internalització de tots els serveis externalitzats.  I, entomem el compromís de començar amb la remunicipalització del Servei d’Atenció Domiciliària i impulsant una Plataforma de Serveis que garanteixi la qualitat del servei i la dignificació d’aquests llocs de treball tan feminitzats i faciliti serveis a gent gran que pugui mantenir la seva autonomia a la llar (bugaderia, alimentació saludable, acompanyament). En aquest sentit, el de la millora dels serveis públics també iniciarem un pla de millora i manteniment de tots els equipaments culturals i esportius perquè ens trobem amb altes deficiències en especial el conjunt de les instal·lacions esportives. Així com la defensa de l’educació pública amb la construcció d’una segona llar d’infants a Les Roquetes i la creació d’un centre de formació professional.

4. Pla de Transició Ecològica

L’emergència climàtica és el gran repte de la humanitat, i per això, i sumada a la crisi econòmica i social, prendre mesures per avançar en la transició ecològica no és només necessari sinó urgent.  Per això, dotarem cada teulada municipal de plaques solars per ser autosuficients energèticament, constituint comunitats energètiques locals, amb el lideratge de l’Ajuntament i amb la participació dels ciutadans i empreses locals interessades de cada nucli per beneficiar-se del consum elèctric compartit. Desenvolupant el nostre projecte més ambiciós: crear l’empresa pública ‘Sant Pere de Ribes Energia’. Aquesta farà la funció d’Agència local d’Energia per afrontar el canvi climàtic i la transició energètica de forma transversal amb tots els serveis de l’Ajuntament i comercialitzarà els excedents d’energia així com facilitarà el subministrament a famílies vulnerables i assumirà la gestió de la Planta de Biomassa i fomentarà la implamentació de calderes de biomassa. 

Respecte a la gestió de les escombraries, a Sant Pere de Ribes en tan sols deu anys els residus municipals han augmentat en 5 mil tones l’any i el cost del servei s’ha duplicat. Però, malgrat que el veïnatge cada cop paga més el servei no millora. A sobre, interessos opacs fan que el contracte amb l’empresa que fa la recollida de residus mitjançant la Mancomunitat Penedès-Garraf fa cinc anys que està caducat el que significa que no s’ha actualitzat ni adaptat el servei i la maquinària ha passat a ser una antigalla.

Des de Fem Poble proposem que s’ha d’implementar un nou model de recollida de residus que vagi encaminat en tres direccions: reducció, reciclatge i reutilització. Plantejarem avançar cap a un model més eficient i sostenible en la direcció de l’estratègia del residu zero i sostenible, adaptat a cada barri, amb la remunicipalització del servei, i aprovar en les primeres ordenances fiscals una fiscalitat que gravi qui més residus i deixalles genera i deixar enrere el model actual que  fa pagar més als petits i mitjans establiments que als grans. 

5. Fomentar la participació ciutadana i la comunicació local

Ens comprometem a en els primers dos mesos:

  • Presentar una proposta de modificació de Reglament Orgànic Municipal per tal de:
    • Permetre la parcipatició de la ciutadania en els plens municipals per tal de poder fer precs i preguntes de manera reglada. 

    • Crear la figura de el/la Defensor/a de la Ciutadania per donar visibilitat de manera formal a les queixes i reclamacions del veïnatge.

    • Incorporar els Pressupostos Participatius dins d’aquest reglament per tal d’establir un organisme ciutadà a tall de coordinadora ciutadana que vetlli i renovi el projecte de Pressupostos Participatius i es renovi cada any, amb l’objectiu de fer un procés participatiu més popular i menys institucional i faci la seva valoració anual així com presenti propostes i conclusions per debatre.

 

  • Presentar una proposta de Reglament de Consultes per tal de:
    • Permetre la convocatòria de consultes populars, les audiències públiques i les iniciatives ciutadanes mitjançant la recollida de signatures.

 

  • Posar en marxa els estudis de Ràdio Local adaptats a les noves comunicacions. 
    • Encara que les instal·lacions estan enllestides des de principis de 2018 i es compta amb tots els instruments necessaris, el fet és que el govern ha aturat aquest projecte simplement perquè fer callar qualsevol veu ciutadana crítica. Posarem a disposició de la ciutadania, de manera immediata aquestes instal·lacions i farem partícips a les entitats. L’objectiu és facilitar els estudis com a mitjà adaptat a les noves tecnologies per poder emetre en streaming i enregistrar pòdcasts i que seria de formació per a joves aprenents del municipi.

Compartir esta entrada